Наш навчальний заклад


Небезпека літа - харчове отруєння
Версія для друку

 

 

Небезпека літа — харчове отруєння
         Харчове отруєння, або гострий гастроентерит, - захворювання шлунково-кишкового тракту. Виникає, коли до організму людини потрапляють мікроорганізми чи їхні токсини з неякісних продуктів харчування, інфікованого інвентаря або через брудні руки. Джерелом інфекції може бути людина, що захворіла, із клінічними проявами інфекції чи без них. У літній період спостерігаю збільшення кількості випадків харчового отруєння. Чинники, що призводять до харчового отруєння:

 недостатнє термічне оброблення та неправильне зберігання продуктів харчування;

нехтування правилами особистої гігієни недотримання гігієни рук у громадських місцях, купання в брудних водоймах.

Чому виникає ?

Харчове отруєння виникає як через бактеріальну інфекцію, так і через наявність хімічних речовин усередині плодів - перевищену дозу нітратів і пестицидів. Основні причини харчового отруєння влітку:

недостатнє миття овочів/фруктів/ягід;

недотримання технології приготування страв;

недотримання умов та термінів зберігання продовольчої сировини й готових страв;

уживання неякісних продуктів харчування, які містять збудник захворювання; недотримання правил особистої гігієни.

Яка їжа - у зоні ризику?

Продукти харчування, які можуть призвести до харчового отруєння за неправильних умов споживання: молоко, сир, сметана; яйця курячі - зокрема сирі; риба та річкові, морські продукти харчування; м’ясо - курятина, паштети, котлети, холодець; зелень та овочі - за недостатнього очищення; кондитерські вироби - зокрема з кремом вершковим.

Улітку лідер серед харчових отруєнь ягодами - полуниця. Раджу особливо ретельно промивати ягоди під проточною водою, навіть якщо полуниця з вашого городу. Полуниця очолює рейтинг найбільш забруднених пестицидами продуктів харчування.

Окрім того, на ягодах можуть ховатися глисти - яйця гельмінтів та їхні личинки. Ліпше замочіть ягоди в содовому розчині на 10 хв - 10 г соди / 1 л води, і сполосніть під проточною водою.

На які симптоми звертати увагу ?

Симптоми харчового отруєння з’являються раптово. До них належать: нудота; блювота; діарея; різкий, спазмоподібний біль у животі; підвищення температури тіла; головний біль; загальна слабкість організму.

Інкубаційний період захворювання - від кількох годин до доби.

Як запобігати ?

ü    Стежте за якістю їжі, яку вживаєте.

ü    Ретельно мийте руки перед приготуванням/споживанням їжі.

ü    Уникайте купівлі продуктів харчування чи готових страв у місцях несанкціонованої торгівлі.

ü    Мийте овочі та фрукти перед приготуванням/споживанням їжі.

ü    Зберігайте продукти харчування та готові страви в холодильнику.

ü    Не залишайте готову їжу на столі довше ніж на 2 год.

ü    Утилізуйте їжу, яка залишилася після тривалої прогулянки, пікніка.

ü    Готуйте й зберігайте окремо сирі та готові до вживання продукти харчування м’ясо сире, птицю, рибу, овочі, фрукти.

ü    Використовуйте окремі дошки для нарізання овочів/фруктів, м’ясних і рибних продуктів харчування. Розморожуйте продукти харчування в холодильнику.

ü    Обробляйте посуд гарячою водою перед приготуванням/споживанням їжі.

ü    Використовуйте для пиття й приготування їжі безпечну воду — бутильовану або перекип’ячену.

ü    Уникайте купівлі страв у закладах громадського харчування з сумнівною репутацією - кіосках, МАФах без водопроводу.
        До тривожних ознак харчового отруєння також належать: гострий біль у животі; температура тіла вище 39,5 °С; часте блювання; діарея понад три доби; домішки крові у випорожненнях; підвищена частота серцебиття; втрата свідомості.

    За цих ознак харчового отруєння одразу зверніться по медичну допомогу. 

Для того щоб позбутися симптомів харчового отруєння, пийте більше рідини, харчуйтеся збалансовано та відпочивайте. Бережіть себе та своїх дітей!



Новини

Сонечко

Архів новин